Turgutreis Bodrum yarımadasının batı yakasında bulunmakta olup Bodrum’a 20 km uzaklıktadır. Bodrum merkezden sonraki en büyük yerleşim yeridir...
Uluslararası gümrük hüviyetinde olan Turgutreis’ten Yunan adalarına gitmek de çok kolay. Özellikle D-Marin’den Kos ve Kalimnos adalarına yapılan seferlere turistlerin ilgisi büyük. Kos’a 15 dakikada ulaşmak mümkün. Turgutreis, 1583’te Sultan Süleyman’ın Rodos şövalyelerine karşı kazandığı zaferden sonra Osmanlı toprağı olmuş. Büyük denizcimiz Turgutreis’in adını taşıyan bu beldede mutlaka her zevke hitap eden bir eğlence, dinlence bulabilirsiniz. Mesela buradan gün batımını da bütün ihtişamıyla seyredebilirsiniz. Turgutreis, önündeki küçük Çatal Adası, sörf için elverişli rüzgârları, serinliği ve her nitelikte oteli ile Bodrum’la rekabet halindedir. Çevre tarımsal olarak da gelişmiştir. Mandalina, incir ve üzüm boldur. Takım adalarını oluşturan irili ufaklı on dört ada Turgut Reis karşısında sıralanır. Kos (İstanköy) ve Kalymnos gibi Yunan adaları da bunların hemen yanında yer alır. Turgutreis ‘in upuzun bir kumsalı ve pırıl pırıl temiz bir denizi vardır… Turgutreis sahilinin girintili çıkıntılı olmasından dolayı birçok koy bulunmaktadır. Beldede büyük bir pazar yeri ve aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir çarşı bulunmaktadır. Bodrum yarımadasının en büyük yemek ve giyim pazarı her Cumartesi Turgutreis’te kurulmaktadır. Yazları açılan ressamlar sokağı ve marina bünyesinde el sanatları sokağı da bulunmaktadır. Turgutreis merkezde ayrıca barlar sokağı bulunmaktadır bu sokakta eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar devam eder. Turgutreis’ten yürüyüş veya bisikletle çok güzel ağaçlarla kaplı yoldan Kadıkalesi’ne gidebilirsiniz. Turgutreis-Kadıkalesi arası sadece 4 kilometredir.
KADIKALESİ
Peksimet köyü yalısı olarak bilinen Kadıkalesi çok eski bir yerleşim ve ticaret merkezidir. Bodrum yarımadasının en batı ucunda yer almaktadır. Yunanistan adalarına sınır bir köy olan Kadıkalesi Turgutreis ile Gümüşlük arasında kalan bir yerleşim yeridir. Yakın dönemde de Bodrumunun sebze ve meyve merkezi olmuştur. Günümüzde turizm de hızla gelişmektedir. Kıyı şeridinde hızla ilerlemekte olan otel ve restoranlar bulunmaktadır. Deniz ile yeşilliği birlikte barındıran, bozulmamış doğası, adalar panoraması ile Bodrum yarımadasında pek de bilinmeyen ama mutlaka keşfedilmesi gereken doğa harikası bir yerdir.
ASPAT
Bağla'nın yanındaki tepeyi aştınız mı Aspat'a ulaşırsınız. Ünlü Çökertme türküsü bu yöreyi anlatır. Kuzey batı rüzgarlarına kapalı olduğu için Mavi Yolculuk yatlarıyla gelenler sever Aspat'ı. Günübirlik Gezi Yatların ya da denize gelenlerin yararlanabileceği içme suyu kaynakları da vardır. Tepede yer yer yıkılmış olmasına rağmen bütün heybetiyle Aspat (Çıfıt) Kalesi yükselir. Mavsolos çağında antik Termera şehri burada kurulmuş. Koy uzun süre korsanların sığınağı olmuştur. Kale de gözetleme kulesi olarak yapılmış. Kıyıda görülen eski taş yapının Giritli bir Arap Ağa'ya tarafından yaptırıldığı söylenir.
KARAİNCİR
Karaincir'e Bağla Koyu'nun batısına kısa bir yürüyüşle ulaşılır. Burada, geniş kumsal boyunca oteller, restoranlar ve suyun üzerinde, güneşlenmek üzere kurulu küçük iskeleler vardır. Karaincir, Bodrum'dan kalkan günlük turların batıda uğradıkları en uzak noktadır.