Yeşil ve Temiz Çevre
Bir canlının ömrü yaÅŸadığı iklim ÅŸartları, mevsim ve mensubu bulunduÄŸu familyasının özelliklerine göre biçimlenir. Canlının yaÅŸamını devam ettirebilmesi için, türünün ihtiyaç duyduÄŸu ÅŸartların yerine gelmesi gerekir. YaÅŸam ÅŸartları yerine gelmeden olgunlaÅŸmaz, ne olursa olsun yeniden üremez ve asla verimli olamaz. Türün ihtiyaç duyduÄŸu yaÅŸam ÅŸartları yerine gelmez ise doÄŸada onun için hayat düÅŸünülemez... Bu yüzden hepimiz, gelecek nesillere daha yaÅŸanabilir bir çevre bırakma sorumluluÄŸunda olmalıyız...
Dünya tarihinin akışını deÄŸiÅŸtiren birçok önemli geliÅŸme vardır. Bunlardan biri de 1700’lü yıllarda baÅŸlayan Sanayi Devrimi’dir. Devrim’den sonra makine kullanımı tüm dünyada giderek yaygınlaÅŸtı. GeliÅŸmelere paralel olarak atmosferdeki CO2 miktarı %30 arttı. Biriken bu karbondioksitin yanında ayrıca metan ve yakıt ile çalışan motorlu araçlardan salınan azot oksitler eklenince sera gazları neticesinde, atmosfer de sera etkisinden ısınmaya baÅŸladı. Sera etkisiyle dünyamızın ısınması, bildiÄŸiniz gibi iklim deÄŸiÅŸmelerine sebep olmaktadır. Bu tehdit, tüm dünyayı etkilemektedir. İnsanları tehdit ettiÄŸi gibi, diÄŸer canlıların yaÅŸamını da ciddi ÅŸekilde etkiliyor. Ülkemizde gözlemlediÄŸimize göre, sonbahar uzadı, kışın ardından hemen kısa bir bahar, ardından küresel ısınmanın yoÄŸun olarak hissedildiÄŸi bir yaz…
Sanayi çağından günümüze, dünyamızın ortalama sıcaklığı hissedilir oranda yaklaşık 2 C0 arttı. Dünyanın iklim sisteminde deÄŸiÅŸikliklere neden olan küresel ısınmanın etkileri en yüksek zirvelerden, okyanus derinliklerine, ekvatordan kutuplara kadar dünyanın her yerinden hissediliyor. Kutuplardaki buzullar eriyor, deniz suyu seviyesi yükseliyor ve kıyı kesimlerde toprak kayıpları artıyor. Küresel ısınmaya baÄŸlı olarak dünyanın bazı bölgelerinde kasırgaların felakete dönüÅŸtüÄŸünü görüyoruz. Bazı bölgelerde, seller ve taÅŸkınların ÅŸiddeti ve sıklığı artarken bazı bölgelerde de uzun süreli, ÅŸiddetli kuraklıklar ve çölleÅŸme etkili oluyor. Åžunu iyi bilelim ki, ilk etkilerini yaÅŸadığımız iklim deÄŸiÅŸiklikleri, bizi duyarlı olmaya zorunlu kılıyor. Bize ne, diyemeyiz! Global bir çevre sorunu olan küresel ısınma konusunda, herkese sorumluluk düÅŸüyor. Uzmanlara göre dünyamızdaki ısı artışı 2 C0 dereceyi aÅŸmaması gerekir, diyorlar. Dünyamızın ısınmasına ve çevre felaketinin önüne geçebilmek için bilinçlenmeye kendimizden baÅŸlamalıyız. Bu konuda önce kendimizi bilinçlendirerek baÅŸlayalım ki, çevremizi de bilinçlendirebilelim. Bir Kızılderili atasözünde ÅŸöyle diyor, “Son ırmak kuruduÄŸunda, son aÄŸaç yok olduÄŸunda, son balık öldüÄŸünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir ÅŸey olduÄŸunu anlayacak.” Dünyamız yaÅŸanır olmaktan çıktığı zaman, evet para, mal, mülk iÅŸe yaramaz…
İnsanların bilinçsizce, kiÅŸisel tercihlerinin neticesi çevreye verdikleri zararın önemli rol oynadığını söyleyebiliriz. Örneklendirecek olursak, sanayisi geliÅŸmiÅŸ ülkede yaÅŸayan bir kiÅŸi günde 2 kg çöp üretirken, geri kalmış ülke insanı bir günde 100 gram çöp üretmektedir. Yani ileri ülkelerde yaÅŸayanlar dünyamızı daha hızlı bir ÅŸekilde kirletmekte ve dünya nimetlerini daha çok kullanmaktadırlar. Çevre ve Orman bakanlığının resmî verilerine göre insanların çeÅŸitli faaliyetlerinin küresel ısınmaya katkısı ÅŸöyledir: enerji kullanımı % 49, endüstrileÅŸme % 24, ormansızlaÅŸma % 14, tarım % 13'tür. TükettiÄŸimiz her ÅŸeyin bize olduÄŸu kadar yaÅŸadığımız dünyaya da bir maliyeti var. Sanayi devrimiyle dünyamızdaki bu bozulmanın, sebep ve sonuçlarını, bizim bilinçlenmemizin akabinde, bizi yönetenleri bu konuda tedbir almaya yöneltmemiz gerekir. SanayileÅŸmiÅŸ ülke insanlarını da uyarmak ve harekete geçirmek, insan olarak en tabi görevimiz.
Dünyanın kaynakları sınırsız deÄŸil. Ülkemiz insanlarına küresel ısınmanın ne demek olduÄŸunu, yaÅŸadığımız dünyaya ne gibi sonuçlar getirebileceÄŸini ve fertler olarak neler yapabileceÄŸimizi anlatabiliriz. YaÅŸama alışkanlığımızı bu yeni duruma göre gözden geçirmemiz gerekir. Gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakılması için herkesin kendisini muhasebeden geçirmesi gerektiÄŸine inanıyorum. Özellikle gençlerin çevre konusunda daha duyarlı olacaklarını, gayret göstereceklerini ve her Türk gencinin iklime ve çevreye duyarlı olacağına gönülden inanıyorum. Gereksiz tüketime son verip, baÅŸkalarını da aynı ÅŸekilde davranmaya ikna edeceklerine inanıyorum...
Öyleyse ÅŸimdi ne yapmalıyız?
*Katı yakıtlardan kurtulup, güneÅŸ, rüzgâr ve Jeotermal enerjilere yönelmemiz gerekir.
*Ozon tabakasını delen CFC gazını hayatımızdan çıkarmamız gerekir.
*Giysilerimizi seçerken saÄŸlam ve kaliteli olanlarını tercih etmeliyiz.
*Pencere yalıtımlarını her yıl mutlaka yenileyelim. Soğuğa karşı bina yalıtımlarını mutlaka yapalım.
*Kullanmadığımız elektriÄŸi mutlaka kapatalım. Geç saatlere kadar gereksiz yere elektrik tüketmeyelim.
*Kısa mesafelerde yaya yürümeyi tercih edelim. Katı yakıt kullanımından yavaÅŸ yavaÅŸ uzaklaşıp, onun yerine bisikleti tercih edelim. Mecburiyetimiz yoksa, seyahatlerimizde toplu taşıma araçlarını, örneÄŸin treni tercih edelim.
*EÄŸer özel aracınızı ÅŸehir içinde kullanmayı zaruri görüyorsanız, az yakıt tüketen araç tercih edelim. YoÄŸun ÅŸehir trafiÄŸinde küçük araçlarla daha rahat ederiz. Elektrikli motorluları tercih edelim.
*Benzin veya mazotlu araçlardan kurtulup, elektrikle iÅŸleyen toplu taşıma araçlarına mutlaka geçmemiz gerekir.
*AÄŸaçlandırma ve sulak alanların, meraların ıslah edilmesi bilincine varmamız gerekir. Cadde, sokak ve boÅŸ olan bütün meraların aÄŸaçlandırılması gerekir.
YaÅŸanılır, yeÅŸil ve temiz bir dünya için hep birlikte, el ele, omuz omuza güzel yarınlara…
Yorum